Schoorvoetend kwam zij mijn atelier binnen. Ze had zich opgegeven voor mijn schilderworkshop. Zij kon wel tekenen, maar niet schilderen. ‘Tekenles geef ik niet’, zei ik haar. ‘Ik wil in jou ruimte creëren’.

Eigen beelden

’Hoe bedoelt U?’, zei ze mij. ‘Ik heb een voorbeeld bij me, wat ik wil tekenen.’
Ik legde haar uit dat ik niet van plaatjes hield: ze zijn niet uit jou ontsproten, het zijn niet jouw beelden. Ik wil jou naar je eigen beelden brengen, beelden die uit jou komen.

Mijn eerste opdracht is altijd een losmaak oefening. Een oefening waar ik ieder de ruimte van het blad laat voelen. Voelen en ervaren en beleven zijn voor mij kernwaarden.
Al gauw zie ik hoe iemand schildert. Hierdoor kan ik iemand goed begeleiden naar zijn inner self. Waardoor de cursist idee van zichzelf krijgt. Hij krijgt meer esteem!
Mijn volgende oefening was: schilder je huis waarin je woont. Mevrouw X schilderde het tekenend heel priegelig. Voor mij een teken haar in haar ruimte te brengen! Wat voelde mevrouw X zich na een paar maanden mijn schildercursussen gevolgd te hebben, gelukkig. Haar nieuwe manier van schilderen, had een ander mens van haar gemaakt. Een vrij mens!

Cursist aan het woord

Een reactie van een oud-cursist van me:

Wat ik vooral geleerd heb tijdens de schilderlessen van Anne Marie is: kiezen van en mengen met kleuren, kijk naar kleuren in licht en donker en schilder vrij en niet volgens een plaatje